Moikka taas!
Täällä Soulissa elämä alkaa asettua aloilleen parin ekan viikon hässäkän jälkeen.
Suurin muutos aikaisempaan on ennen kaikkea se, että kurssit ovat alkaneet toden teolla ensimmäisten orientaatioluentojen jälkeen. Ennen kurssien alkamista elämä täällä oli pääasiassa hengailua muiden vaihtareiden kanssa, omatoimista ja "ohjattua" tutustumista Souliin sekä erilaisten välttämättömyystarvikkeiden, joita en Suomesta 20 kg:n tavararajoitteen vuoksi tuonut, etsimistä paikallisilta toreilta ja tavarataloista. Näiden tavaroiden löytäminen on täällä oma hommansa. Sitten tietty kun oppii paikat on homma jo huomattavasti helpompaa, ja on täällä ihan kiitettävästi saanut paikallisten opastusta. Mutta Korean kielen taidon puuttuessa yksinkertaisestakin asiasta voi tulla vähän hankalampaa. Paikalliset eivät englantia kauheasti puhu! Viittomakielen taidostakin olisi hyötyä...
Viime viikon luennot olivat pääasiassa nimenhuutoja ja kurssien sisältöjen läpikäymistä ilman, että oltaisiin menty yhtään asiaan, poikkeuksena yksi kurssi jolla vähän raapaistiin pintaa. Mutta pääasiassa ns. "pehmeä lasku" kursseille. Sen verran on vedettävä sanoja takaisin viime kertaisesta kirjoituksestani, että kyllä täällä vähän enemmän joutuu tekemään koulun eteen kuin annoin ymmärtää ja itse aluksi ajattelin, mutta ei silti hirveästi. Loppujen lopuksi helpolla pitäisi päästä. Jotkut kurssit vaikuttavat tosi käytännönläheisiltä, missä on mielestäni huomattava ero Suomeen - Suomessa kurssit tuppaavat järjestäen olemaan aika teoreettisia. On toki poikkeuksiakin, niin Suomessa kuin täällä päässä: on täälläkin kursseja, jotka vaikuttavat teoreettisilta. Molempia ääripäitä, teoriaa ja käytäntöä, tuntuisi minun päiväjärjestyksessä olevan sopivassa suhteessa. Mutta vieläkään näistä kursseista ei hirveästi voi sanoa, sen verran alussa ollaan kaikissa.
Viime viikon mielenkiintoisimpia ja ehkä samalla vähän haastavampiakin juttuja oli kaksi käytännön asiaa elämän helpottamiseksi täällä: pankkitilin ja kännykkäliittymän avaaminen. Se, mikä molemmista jutuista teki mielenkiintoista ja vähän hankalahkoa oli yllä mainitsemani paikallisten englannin kielen taidon puute, unohtamatta tietysti minun Korean kielen taidon puuttumista! Avasin pankkitilin paikalliseen Woori Bankiin, sen yliopistoalueen haarakonttoriin. Sinne meitä kaikkia on ohjattu, itse asiassa meitä vaihtareita on "ajettu" sen pankin asiakkaiksi. Minkähänlainen sopimus pankilla on paikallisten opiskelijajärjestöjen kanssa...? No joka tapauksessa diili ei vaikuttanut pahalta, tai itse asiassa en ollut kauheasti kärryillä mitä kaikkea tilin avaamiseen liittyykään täällä mutta sen verran ymmärsin että tilin avaaminen ei maksa mitään mikä on ensiarvoisen tärkeä lähtökohta. Jos nostaisin rahaa luottokortilta Suomesta, maksaisin jo n. 350,000 paikallisen wonin eli 300 euron nostosta noin 8-9 euroa. Ei yhdestä eikä kahdesta nostosta vielä pahakaan juttu, mutta 5-6 tuon hintaista nostoa alkaa käymään jo vähän kukkarolle. Siirto Suomesta korealaiseen pankkiin tulee maksamaan 15 euroa, mutta sitten voi siirtää isomman summan kerralla eikä nostot täällä päässä maksa paikalliselta pankkitililtä mitään. Tämän lisäksi siirsimme toisen suomalaisen kanssa ison pompsin (mikä toivottavasti riittää, ainakin minun tapauksessa!) yhdessä, jolloin voimme jakaa kustannukset. Niin tai näin, ei teitä varmaan kiinnosta minun perustelut miksi avasin tilin, vaan se minkälainen kokemus sen tilin avaaminen oli: mulla ei ollu oikeastaan mitään hajua mihin lappuihin olen nimeni laittamassa - virkailija olisi voinut allekirjoituttaa minulla esimerkiksi oman lainansa takauksen, jos olisi halunnut! Virkailija puhui todella huonoa englantia, vaikka sen kyseisen tiskin ja parin vieressä olevan piti kyetä palvelemaan asiakkaita nimenomaan englanniksi. Ehkä se on korealaisten käsitys englantia osaavista virkailijoista... Loppujen lopuksi sain tilin avattua, ja se on juuri sellainen kuin pitää ollakin verkkopankkeineen ynnä muine. Avaushetkellä virkailija vain lateli nenäni eteen papereita, ympyröi kohtia täysin Korean kielisistä lomakkeista ja toisti loputtomiin nimi tuonne, tuonne, tuonne ja tuonne, allekirjoitus tuohon, tuohon, jne. Kuten sanoin, minulla ei ollut mitään hajua mitä allekirjoitin, mutta niin sieltä sain haluamani. Toivottavasti yksikään paperi ei ollut lainahakemus tai muu vastaava... ;) No ei, tiedän ettei ollut.
Kännykkäliittymän avaaminen oli myös aika mieleenpainuva kokemus, johtuen taas yhteisen kielen puuttumisesta. Itse asiassa jo puhelimen ostaminen oli oma rastinsa samasta syystä. Ostin puhelimen paikallisesta elektroniikkatavaratalosta, joka oli oikeasti 10 kertaa isompi kuin yksikään aiemmin näkemäni vastaava. Kahdeksan kerrosta täynnä elektroniikkaa digikameroista tietokoneisiin sekä mp-3 ja mp-4(!) soittimista dvd-soittimiin. Kaikenlaista huippuelektroniikkaa maan ja taivaan väliltä semmosessa määrin, että sitä on eurooppalaisen hankala käsittää! Siellä tajuaa toden teolla, että nämä aasialaiset kaverit on meitä hitosti edellä huippuelektroniikassa. Saksalainen kaverini tiesi kertoa, että korealaiset (ja ehkä myös japanilaiset) ovat eurooppalaisia noin vuoden verran edellä tekniikassa: esimerkiksi mp-4 -soittimet, jotka voivat toistaa musiikin lisäksi myös liikkuvaa kuvaa sujuvasti, ovat täällä jo massamarkkinoiden tavaraa, kun niitä Euroopassa vasta pikkuhiljaa ajetaan markkinoille. Korealainen insinööri on väsymätön... samoin kuin japanilainen. Puhelinta ostaessani kiersin monen eri standin kautta kerroksessa, jossa myytiin ainoastaan puhelimia. Lopulta mukaani tarttui Samsungin käytetty kamerakännykkä kahden akun ja laturin kera, hinta 50,000 wonia eli 40-45 euroa. Ei paha! Vaikuttaa pelaavan oikein hyvin. Olin vähän huolissani takuusta - mietin pelaako puhelin vielä takuuajan päättymisen eli kaupasta ulosastumisen jälkeen... no olis kai sen saanu vaihtaa jos ei ois toiminu. Mutta kun ei oo mitään hajua paikallista takuujutuista, varsinkaan käytetyn tavaran kohdalla, siksi vähän mietitytti. Liittymän avaaminen oli oma rastinsa - jälleen yhteisen kielen puuttumisen vuoksi! Lopulta sain prepaid-liittymän johon on ladattu 20,000 korean wonia, sillä pitäs pystyä puhumaan noin tunnin verran eli hinnaksi tulee n. 28 senttiä minuutti - ei oo halpaa lystiä! En todellakaan tule edes yrittämään soittaa Suomeen, ladattu summa sulaisi varmaan samantien ku linja aukeaa tai parin minuutin sisällä! Ilmeisesti paikalliset saavat liittymiä paljon, paljon halvempaan hintaan. Koreassa onkin aistittavissa selkeä ulkomaalaisten ryöstämisen kulttuuri - rikkailta ulkolaisilta kaikki pois! Tämä huomasin selkeimmin juuri puhelinliittymää avatessani: toisessa KTF-operaattorin liikkeessä yrittivät ryöstää multa 30,000 wonia (25 euroa) pelkästä numeron avaamisesta. Toisessa, n. 500 metrin päässä sijainneessa samaisen operaattorin liikkeessä eivät tienneet mitään minkään maailman numeron avausmaksusta. Ja korealainen myyjä, joka raahattiin tulkiksi ensimmäisessä liikkeessä, tuntui keksivän tämän avausmaksun ikäänkuin hatusta nähtyään passini ja tajuttuaan olevani ulkomaalainen (varmaankin ulkonäöstä saattoi päätellä jo jotain!). Ulkomaalaisille on siis näköjään Koreassa aivan omat hinnat...
Kielitaidon puuttumisen tuoma vaikeus on täällä aivan ilmeinen, kuten yllä olevasta voinet päätellä. Tämän vuoksi ilmoittauduin Global Lounge -nimisen opiskelijajärjestön Language Buddy -ohjelmaan, jossa korealainen opettaa minulle Koreaa ja minä vastaavasti korealaiselle englantia. Tarkoitus oli kyllä opettaa Suomea, mutta Buddyni haluaa oppia englantia. Sanoi toki olevan ok, jos pari sanaa oppii Suomeakin siinä sivussa! Opetan sille kirosanat... juu en. Buddyni vaikutti oikein mukavalta korealaiselta tytöltä, ja opinkin koreaa ekan kerran aikana n. 300 % lisää aikaisempaan verrattuna. Mutta jos lähtötaso on näin alhainen, ei 300 %:n lisä kielitaidossa ole paljoakaan... ;) Joka tapauksessa siinä pitäisi oppia paljon Koreaa ja yleensäkin Koreasta, sillä ohjelma sisältää opetuksen lisäksi erilaisia "tehtäviä" temppeleissä käymisestä luonnonpuistossa vaeltamiseen, leffassa käymisestä Buddyn luona majoittumiseen, jne. Osaan toki Koreaa jo vähän, tai no sanotaan että osaan korealaisista kirjaimista vähän. Mutta osaan jo lukea jotain koreaksi ja kirjoittaakin jotain, joten ehkä se tästä... En siltikään kadu päätöstäni olla menemättä Korean kielikurssille, jota olisi ollut täällä tarjolla aloittelijoille 2 tuntia joka päivä ja jolla olisi varmasti oppinut Koreaa mielettömästi. Päätös pohjautui ennen kaikkea siihen, että kauppakorkean päässä eivät anna ottaa kielikurssia täällä, tai eivät anna hyväksilukea sitä Suomen päässä. En kyllä oikeasti pysty ymmärtämään, miten paikallisen kielen opiskelu ei voi olla heidän mielestään tärkeää - onhan se osa paikallista kulttuuria ja helpottaisi huomattavasti elämää täällä... Mutta olen jo päätökseni tehnyt! Language Buddyni, kuten sanoin, vaikutti tosi mukavalta. Oli kuitenkin jännä huomata, miten ujoja korealaiset pohjimmiltaan ovat: hän pahoitteli kahden minuutin keskustelun jälkeen huonoa englannin kielen taitoaan, jolloin minun oli pakko vastata, että tähän mennessä olen kyllä ongelmitta ymmärtänyt jokaisen sanan. Lisäksi hän pahoitteli punastumistaan, minkä hädin tuskin saattoi havaita. Jälkeenpäin mietittiin asiaa saksalaisen kaverini kanssa ja tulimme siihen lopputulokseen, että korealaiset ovat ujoja ulkomaalaisten seurassa Kungfutselaisten arvojen vuoksi: he eivät halua menettää kasvojaan ikinä, ja he kokevat pienenkin mahdollisen virheen lausumisessa tai muussa aiheuttavan kasvojen menetyksen. Kungfutselaisista arvoista ym. voisi kirjoittaa vaikka kirjan (en kuitenkaan minä!), joten niistä ei sen enempää. Joka tapauksessa heidän ujoutensa yllättää. Jotkut korealaiset naiset ovat äärimmäisen ujoja ja jopa varovaisia englantia puhuvien kanssa, johtuen pääasiassa amerikkalaisten sotilaiden hölmöilyistä (raiskaukset ja yliajot) täällä Soulissa ja myös yllä mainitusta kungfutselaisesta ajattelusta. Niinpä eräs ranskalainen vaihtarikaveri puhutteleekin kaikkia korealaisia naisia tietä kysyessään ekaksi ranskaksi ja sitten vasta englanniksi, jolloin vastaus on yleensä lempeämpi.
Täällä jo yhden lukukauden verran ollut suomalainen tyttö lanseerasi minulle erään tärkeän lauseen: Tervetuloa Koreaan! Tämän lauseen merkityksen olen saanut huomata monessa asiassa, erityisesti paikallisten organisointitaidoissa tai sanotaanko "organisointitaidoissa". Tämä on ollut tosi yllättävää, sillä ainakin oma mielikuvani korealaisista on lähennellyt täsmällisyyden suhteen kuvaa saksalaisista: täsmällisiä ja pilkuntarkkoja. Mutta totuus onkin ollut aivan toinen: Koreassa ajan kuluminen tunnetaan käsitteellä "Korean aika", mikä tarkoittaa sitä, että jos odotat tapaamista korealaisen kanssa voit odottaa hänen olevan myöhässä 10-15 minuuttia tai saattavan jopa unohtaa tapaamisen kokonaan. Tähän en ole vielä törmännyt. Sen sijaan jokainen kurssini on alkanut eri aikaan kuin materiaaleissa on lukenut, yksi kurssi ajan lisäksi vielä eri paikassa! Korealaiset eivät siis todellakaan osaa organisoida ainakaan meidän suomalaisten standardien mukaan. Myös erilaiset tapahtumat opiskelijakerhojen järjestäminä venyvät järjestelmällisesti aikataulustaan, sillä välillä tuntuu että tapahtumia aletaan vasta järjestämään siinä vaiheessa kun porukka on jo paikalla eikä kukaan ota ns. johtajan otetta. Tästä olin tietoinen jo Suomesta lähtiessäni täällä aiemmin opiskelleilta kuultuani, joten se ei minua yllättänyt. Sen sijaan kurssien paikka- ja aikasähläykset yllättivät tosi paljon.
Yllä mainitsin juoksevien asioiden hoitamisen olleen pientä seikkailua. Sitä oli myös korealainen sauna, jollaisessa kävimme viikonloppuna. Valitettavasti en kuvannut siellä, koska ajattelin sen aiheuttavan pahoja katseita. Porukka on yleisellä puolella tosin vaatteet päällä, joten ei sen sikäli pitäisi kenenkään mieltä pahoittaa. Joka tapauksessa korealainen sauna on oma kokemuksensa: miehille ja naisille omat puolensa useampine eri asteisine saunahuoneineen (ei kiuasta, lämpö tulee "seinästä") samoin kuin eri asteisine altaineen, joista osa porealtaita ja osa tavallisia. Sitten on yleinen miehille ja naisille, jossa kaikkien on pidettävä semmoista vangin asulta näyttävää pukua päällään! Yleiseltä puolelta oli pääsy rakennuksesta ulos, jossa oli saunareissun kummallisin anti: neljä eri asteista savimajasaunaa, jotka lämmitetään joko saunojen alta tai sivulta riippuen tilaratkaisusta. Joka tapauksessa nämä savimajat näyttivät hyvin erikoisilta ulkoa samoin kuin sisältä, ja sekä niiden ulkopuolella että sisäpuolella tuli sellainen muukalaisen fiilis - porukka istuu saunan sisällä lattialla kuin pienet porsaat ikään vieri vieressä kummallisissa (vangin)asuissaan, ja ulkopuolella näyttää siltä kuin olisi tullut johonkin kadonneeseen Tiibetiläiskylään siksi että paikalliset katsoivat meitä länsimaisia (kolme suomalaista ja yksi Ecuadorista) kuin muukalaisia. Fiilistä on hankala selittää mutta yritinpä kuitenkin. Joka tapauksessa varsin erikoinen kokemus ja paikka on kumminkin hyvin lähellä tätä asumustani, ei kuitenkaan ihan yliopistoalueella.
Korealaiset Noraebangit, karaokehuoneet, omat myös oma lukunsa eurooppalaiselle. Noraebangissa on yleensä 3-4 noin 10 neliön huonetta karaokelaitteineen, jotka voi varata esimerkiksi tunniksi 10-15 hengen porukalle. Huoneen ulkopuolelta voi käydä ostamassa olutta jos meinaa rimakauhu vaivata ennen laulamista, samoin kuin voi "salakuljettaa" huoneeseen jotain väkevämpää kuten Sojua jos tarvitsee reiluummin rohkaisua ennen laulusuoritusta. "Salakuljettaa" siksi että ei niitä tuntunut oikeasti kiinnostavan, vaikka osa meidän porukasta sinne Sojua veikin takintaskuissaan. Huoneessa on yleensä kaksi mikkiä ja lauluja on tarjolla maan ja taivaan väliltä niin koreaksi kuin englanniksikin. Syystä X me päädyttiin englanninkielisiin. Löytyy muuten mm. HIMinkin biisejä, niitä en kuitenkaan laulanut. Lauloin toki jotain, mutta se jääköön salaisuudeksi - ei teistä kukaan halua oikeasti kuulla lisää mun "laulamisesta". ;) Meininki Noraebang-huoneessa yltyy hyvin äkkiä hurjaksi, tai sanotaanko käsittämättömäksi porukan alkaessa tanssia penkeillä ja pöydillä, pullon kiertäessä jne. Kaksi laulaa aina kerrallaan ja muut kannustavat ja tanssivat mukana. Ja jos porukassa sattuu olemaan ns. laulumies, joka pystyy tarvittaessa ottamaan mikin huonosti suoriutuvalta ja pelastamaan esityksen ja muutenki ohjaamaan hommaa, on meno vielä parempi. Meidän porukassa on pari kertaa ollut ruotsalainen kaveri, joka laulaa omassa bändissään ja laulaa sen vuoksi enemmän kuin hyvin.
Hyvin hauskoja juttuja ovat myös korealaiset juomapelit, joita on lukuisia. Syy tähän on varmaan se, että korealaiset ovat todella kovia juhlimaan. Jopa professorit täällä käskevät oppilaita ekan luennon jälkeen tutustumaan toisiinsa ja menemään Noraebangiin vähän laulamaan ja rellestämään! Ei Suomessa sentään käsketä, proffat vaan ehkä tietää että opiskelijat juhlivat mutta eivät sentään käske... Juomapeleistä hauskin on peli, jossa aloitetaan myötäpäivään pöydässä olevien kesken sanomalla numero ykkösestä eteenpäin seiskojen ollessa tärkeä numero: seiskan kohdalla pitää lyödä kädet yhteen ja suunta vaihtuu. Samoin tuplanumeroiden kohdalla (11, 22, 33, jne.) ja kaikkien seiskoja sisältävien (17, 27, jne.) tai seiskalla jaollisten (14, 21, 28, 35, jne.) lukujen kohdalla pitää taputtaa ja suunta vaihtuu. Se joka taputtaa väärässä kohdassa, sanoo väärään aikaan väärän numeron eli toisin sanoen mokaa, joutuu juomaan lasinsa tyhjäksi, tai no naisten tapauksessa puoleen väliin. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta äärimmäisen hauska peli pikkutuiterissa. Hyvää oheistoimintaa pelkän kaljanjuonnin oheen. Hauskimpia hetkiä ovat ne, jolloin ollaan 21 ja 22 tienoilla: 21:n kohdalla pitää taputtaa ja suunta vaihtuu, samoin 22:n. Muutaman oluen jälkeen juuri kukaan ei kaikkien hämmentävien katseiden alla kuitenkaan tajua että 22 kohdalla pitää myös lyödä kädet yhteen ja taputtaa. Ku joku alkaa miettimään, voit olla varma hänen menevän sekaisin ns. paineen alla. Yksinkertaista ja yllättävän hauskaa, kuten moni muu juomapeli. Juuri hetki ennen jonkun mokausta on se kaikkein hauskin... ;)
Pitkällisestä (ja lukijan mielestä ehkä myös piinaavasta, mutta siitä oli kuitenkin pakko kertoa, on se niin erilainen) ruokaselostuksesta jäi viimeksi puuttumaan yksi erikoisuus (ole huoleti, en aio luennoida asiasta paljoa!!): aidossa korealaisessa ravintolassa istutaan lattialla! Tämä jäi mainitsematta ehkä siksi, että en edellisen samoin kuin tämänkään jutun kirjoitushetkeen mennessä ollut näin aidoissa korealaisissa ravintoloissa vielä käynyt. Olen nähnyt toki tällaisia paikkoja, mutta syöminen on jäänyt korealaisiin ravintoiloihin joissa istutaan kuitenkin pöydissä ruuan ollessa kuitenkin perikorealaista. Korealaisilla tuntuu muutenkin olevan joku kumma tarve sinne lattialle menemiseen - he nukkuvat kodeissaan patjoilla lattialla, sänkyjä ei ole. Tämä johtuu varmaankin tilan puutteesta. Maassa maan tavalla... silti kansainvälistä hotelleista on saatavilla sekä korealaisia että länsimaisia petejä. Joo, ja mun peti on ihan tavallinen sänky!
Fiilikset täällä on hyvät, aika menee tosi nopeasti. Kolme viikkoa tulee huomenna tiistaina täyteen. Sama juttu ku viimeksi: tuntuu toisaalta, että on ehtinyt kaikkea hitosti, mutta taas toisaalta että ei ole ehtinyt mitään vaan aika on vaan lentänyt. Ainakin olen ehtinyt tutustua muihin vaihtareihin, niin suomalaisiin kuin ulkolaisiin, syvällisesti. Skolekin maistuu täällä ihan ookoo, ei tunnu olevan pakkopullakursseja. Muutenkin korealaiset ovat olleet todella ystävällisiä ja avuliaita kielitaidon puutteesta huolimatta - he ainakin yrittävät parhaansa, ja käyttävät tarvittaessa kynää ja paperia samoin kuin viittomakieltä apuna! Ainut asia, joka täällä toisinaan ottaa pannuun on tiettyjen vaihtarien käytös täällä asuntolassa: ranskalaisista osa on jo tässä vaiheessa niin pahasti takki auki, että odotan kauhulla mitä heidän meininki tulee olemaan joskus lukukauden loppupuolella touko-kesäkuun vaihteessa. Joka ikinen yö niiden on pakko mekastaa tuossa käytävässä 1-2 asti enemmän tai vähemmän kännissä, milloin laittomasti omassa huoneessa dokanneina ja milloin kaupungissa riehuneina. Paiskovat ovia ja huutavat, melkein jopa painivat. Ei se muuten haittaisi, mutta täällä asuntolassa ei ole minkäänlaista äänieristystä, ja kun aamulla ois oltava ysiltä luennolla ja kahden aikaan vielä odottelet että milloinkohan herrat malttaisi antaa toisten nukkua, alkaa oikeasti tulla semmonen fiilis että nyt riittää. Silti ei kehtaa mennä mitään huuteleen, pitäs yrittää suvaita. Loputtomiin ei kuitenkaan voi suvaita, ja kun kaverit tuntuu mekastavan järjestelmällisesti joka yö, sunnuntain ja maanantain välinen yö mukaanlukien, on varmaan kostettava ns. silmä silmästä naapurissa asuvan suomalaisen kaverin kanssa ja käytävä ottamassa suomalaiseen tapaan läheisissä kuppiloissa perseet ja tultava sitten kyselemään patonginpureskelijoilta että "nukuttaako" ??!!?!?!! Ja tarkoitan semmosta mekkalaa ja älämölöä, että kenellekään ei jää epäselväksi, että mistä on kyse. Ns. karmit kaulassa takaisin asuntolalle... ;) Hymy hyytyis pojilla. Tämä ei toki koske kaikkia ranskalaisia ja nekin, jotka riehuvat, ovat muuten ihan mukavia. Mutta käytöstapoja ei yllämainituilla kavereilla ole minkäänlaisia ainakaan yörauhan suhteen!
Viikonloppuna ois tarkoitus lähteä johonkin vähän reissuun, tarkemmin ei ole vielä määrittynyt että minne. Täällä ois niin hirveä runsaudenpula nähtävästä, että ei tiedä oikein mistä aloittaisi. Nooh, jostain se on kai aloitettava. Kenties jostain kivasta luonnonpuistosta tässä lähellä. Eteläosassa niemimaata olisi kivoja rantoja, mutta ne on sitten lämpimämpien säiden aikoihin antoisampia. Nyt täällä Soulissa on kevät niin lähellä ku mahdollista, mutta ei silti ihan vielä läsnä. Pari viikkoa niin sitten varmaan on.
Alla taas kuvia selostuksen kera.
Kuva Itaewonin kaupunginosasta
kadun varrelta. Itaewon on Soulin kaupunginosista se ns. sulatusuuni, jossa eri kansat sekoitetaan keskenään. Tarjolla on paljon länsimaisia tuotteita laidasta laitaan, ei kuitenkaan hirveän edullisesti. Kuvassa vasemmalta toisena olevaan nahkatakkiliikkeeseen veivät lähes väkisin kadun varrelta, enkä oikeasti meinannut päästä pois liikkeestä, vaikka minulla ei ollut mitään tarvetta nahkatakille! Alkuhinta hyvännäköselle takille oli 150,000 wonia (~120 euroa), josta hinta tippui aina yritettyäni lähteä, ollen lopulta 80,000 wonia. Melko hyvä alennus. Osoittaa kuitenkin vain sen, miten paljon ilmaa alkuperäisessä hinnassa on. Hyvä tinkaustaktiikka on se, että aina pitää olla lähtemässä pois pienen harkinnan jälkeen, mieluiten siten että sinulla on kaveri mukana joka hoputtaa ja sanoo "ääh, anna olla!" Korealainen kauppias on äärimmäisen sinnikäs, ja pienellä maltilla voi säästää aika paljon!
Asuntolan lähellä on kukkula tai mäki, jonne kapusimme. Hämmästykseksemme, tai jos tuntee Korean historiaa, ei niin isoksi hämmästykseksi, saimme huomata mäen reunoilla juoksuhautoja, joita on todennäköisesti käytetty ihan tositoimissa Korean sodan aikana vuosina 1950-53. Ylempänä kukkulan huipun toisella reunalla oli käytössä oleva sotilastukikohta piikkilanka-aitoineen ja muureineen, jota tietämättämme lähestyessämme korealainen sotilas tuli heiluttamaan kättä osoittaaksen alueen olivan sotilasaluetta ja meidän olevan syytä lähteä muurien reunoilta. Vaikka Korean sodasta on kulunut yli 50 vuotta, jännityksen Pohjois- ja Etelä-Korean välillä voi silti tuntea. Odotan malttamattomana vierailua demilitarisoidulle vyöhykkeelle 7.4. Siellä jännitteen voi kuulemma aistia.
Näkymä kyseisen kukkulan laelta. Suureksi harmiksi oli sateinen ja pilvinen sää. Pitää mennä kuvaamaan kirkkaalla säällä, jolloin saa varmaan makeita otoksia koko kaupungista.
Sateinen näkymä samaiselta kukkulalta. Horisontissa Namsan Tower, yksi Soulin maamerkeistä - sieltä täytyy olla hulppeat näkymät. Tarkoitukseni on käydä siellä lähiaikoina. Huomaa kuvasta, niin huonosti kuin siitä nyt valitettavasti näkyykin, että kaupungin lukuisat kukkulat on pyhitetty luonnolle - niille ei ole sallittu rakentaa. Fiksua, tällöin kaupunki on kaunis yhdistelmä luontoa ja metropolia sopivassa suhteessa.
Iltanäkymä Sinchonista, kaupunginosasta jossa pyörimme eniten ja jossa Yonsein yliopisto sijaitsee. Kaupunginosa näyttää täysin erilaiselta päivällä kuin illalla; iltaisin Sinchon ikään kuin herää eloon. Erään arvion mukaan Sinchonissa on eniten baareja ja pubeja pinta-alaan verrattuna koko maailmassa, minkä huomaa helposti kadulla kävellessään: baareja on oikeasti vieri vieressä! Ovat rakentaneet kaupunginosan opiskelijoiden mieltymysten mukaisesti... Huomaa katujen kapeus - tälläkin kadulla on tarkotus ajaa autolla vieläpä kahteen suuntaan. Paikalliset ovatkin melkoisia akrobaatteja veivatessaan vastaantulevien kanssa näin ahtailla kaduilla, jotka ovat Soulissa hyvin yleisiä.
On täälläkin joskus talvi! Se tosin onneksi vain kävi viime viikolla, oli pakko räpsäistä kuva huoneeni ikkunasta.
Semmoista! Hyvin täällä pärjätään! ;)